Despre ce este vorba in acest articol
- 1
- 2 Ce este nevralgia dentara?
- 3 Care sunt tipurile de nevralgii dentare?
- 4
- 5 Care sunt cauzele nevralgiei dentare?
- 6 Care sunt simptomele nevralgiei dentare?
Durerea dentara este de multe ori un simptom care ne trimite de urgenta la medicul stomatolog. Ea poate fi determinata de multe cauze, care trebuie diagnosticate si tratate corespunzator. Pentru a avea o imagine de ansamblu despre nevralgia dentara si ce este de facut pentru a scapa de ea, aveti mai jos cateva date generale.
Durerea dentara constituie un raspuns al organismului fata de multi stimuli, ce pot fi localizati la nivelul receptorilor periferici, al cailor de transmisie si la nvelul sistemului nervos central. Astfel, ceea ce numim generic nevralgie dentara are implicatii medicale complexe si numeroase solutii stomatologice.
Ce este nevralgia dentara?
Nevralgia dentara este termenul folosit pentru senzația resimta ca o intepatura, injunghere, arsura, durere difuza sau severă, provocata de un nerv iritat sau deteriorat. Ea poate fi localizata in mai multe locuri ale cavitatii orale, fiecare diagnosticare implicand interventii si tratamente specifice.
De obicei senzatia nu se limiteaza doar la cavitatea orală, ci se poate resimti si la nivelul fetei, gatului, capului. De obicei este unul din cele mai comune motive ale prezentei la urgentele dentare, cu o frecvanta mult mai mare in cazul celor care neglijeaza vizitele regulate la medicul stomatolog.
Care sunt tipurile de nevralgii dentare?
In functie de zona de localizare si de natura durerii resimtite avem uramtoarele tipuri de nevralgii:
Nevralgia esentiala
In acest caz durerea nu are o localizare clara sau un sutubstrat organic usor de determinat. Este o durere intermitenta, cu durata scurta, cu inceput si sfarsit brusc. Se manifesta in crize, cu momente de intensitate mare si perioade in care dispare complet.
Nevralgia secundara
In acest caz durerea are un substrat care poate fi localizat. Zona cauzei ei poate fi identificata. De obicei este o durere persistenta, de durata, sacaitoare, greu de suportat, care timite la urgente.
Nevralgia trigeminala
Cunoscuta si sub denumirea de ticul dureros al fetei, nevralgie faciala, prosopalgie, nevralgia trigeminala se manifesta in general la adulti si in special la femei. Simptomul dominant este o durere intensa si o senzatie de sfasiere la nivelul intregii regiuni afectate.
Criza dureroasa afecteaza teritoriul trigemenului, respectiv regiunea supraorbitara, suborbitara, mandibulara. De cele mai multe ori exista o zona declansatoare, localizata la nivelul mucoasei bucale sau pe tegumentele fetei, a carei atingere activeaza criza.
Durerea are de obicei un inceput si un sfarsit brusc, fiind provocata spontan de diversi stimuli, cum ar fi masticatia, inghitirea, respiratia, vorbitul, statul in curent etc.
Atacul dureros paralizeaza pentru o perioada bolnavul, care poate ramane nemiscat, fara glas, cu fata imobila, cu respiratia incetinita, pana la atenuarea efectelor. Alte manifestari pot fi spasme, ticuri dureroase, congestia fetei, lacrimare, transpiratia fetei, curgerea nasului.
Fara tratament, crizele sunt din ce in ce mai dese, ducand la degradarea generala a starii de sanatate si chiar la boli neurodepresive.
Care sunt cauzele nevralgiei dentare?
Cauzele dureriilor sau nevralgiilor dentare sunt numeroase. Acestea pot fi datorate unor afectiuni la nivelul dintilor, gingiilor, efectuarii unor interventii dentare necorespunzatoare, montarii sau purtarii unor proteze dentare nepotrivite, fisuri, tumori, eruptiei unor dinti sau maselelor de minte, probleme generale de sanatate.
In ceea ce priveste afectiunile dentare ce cauzeaza o nevralgie dentara, enumeram:
- pulpite
- parodontoza
- rinosinuzite maxilare;
- tumori ORL sau cerebrale;
- afectiunii inflamatorii;
- probleme la nivelul articulatiilor temporo-mandibulare;
- traumatisme maxilo-faciale;
- eruptii dentare;
- aparate ortodontice nepotrivite;
- infectii virale, bacterine, tumorale ale nervului trigemen;
- hipersensibilitate dentinara sau gauri in formatiunile osoase.
Uneori nevralgiile dentare pot avea legatura si cu afectiuni aflate in alta parte a organismului, cum ar fi:
- sinuzita bacteriana;
- afectiuni circulatorii si cardiace;
- afectiuni sau cancer la nivelul creierului ;
- afectiuni sau cancer pulmonar;
- afectiuni sau cancer faringian;
- afectiuni sau cancer bucal.
Asadar, problema nevralgiei dentare este una complexa, ce necesita o buna cunoastere si investigare a tuturor cauzelor, simptomelor si manifestarilor particulare.
Care sunt simptomele nevralgiei dentare?
Manifestarea comuna este cu siguranta resimtirea dureri. Aceasta poate fi insotita de modificari sensibile sau fizico-antomice evidente, printre care mentionam:
- umflarea gingiei;
- umflarea fetei;
- febra;
- dureri de ureche, gat, cap;
- durere la masticatie sau deschiderea gurii;
- dificultati la inghitire;
- respiratie grea si dureri in piept;
- tuse, rinoree;
- pierderi de echilibru, confuzie.
Ce tratamente sunt disponibile pentru nevralgia dentara?
Pentru a scapa de durerea specifica este nevoie in primul rand de o diagnosticare corecta a afectiuni si de stabilirea cauzei care duce la situatia respectiva. Uneori, cand problemele trec de specializarea dentistilor, tratarea implica apelarea si la medici cu alte specializari.
Tratamentul durerilor de dinti este o problema dentara atunci cand se observa urmatoarele:
- o modificare a aspectului unui dinte/ dintilor sau dentitiei;
- gingia arate umflata, inflamata, rosie;
- dintele este dureros la contactul cu ceva rece sau cald;
- dintele este duros la un jet de apa sau aer rece;
- dintele este dureros cand este atins;
- radiografia dentara arata probleme ce pot cauza durerea.
In urma diagnosticarii si stabilirii cauzei dentare se poate trece le aplicarea terapiei corespunzatoare, ce poate fi:
- inlaturarea cariei;
- drenarea zonei;
- tratamentul de canal;
- repozitionare articulatiei sau a unui dinte;
- reconstructia si aditia osoasa;
- refacerea lucrarii sau protezei dentare;
- administrarea unui tratament medicamentos antiinflamator sau pe baza de antibiotic.
In cazul in care nu puteti ajunge imediat la medicul stomatolog, pentru a ameliora temporar starea este bine sa:
- curatati si igienizati cu grija zona afectata;
- mancati alimente moi, care sa nu amplifice durerea;
- consumati alimente la temperaturi moderate, nici prea reci, nici prea calde;
- puneti o compresa cu gheata;
- evitati consumul de alimente cu un continut mare de zahar;
- folositi apa de gura pentru a clati zona:
- luati un medicament antiinflamator nesteroidian AINS, pe baza de ibuprofen sau un analgezic pe baza de paracetamol.
Precautii si recomandari in privinta nevralgiilor dentare
Daca simtiti o durere intensa de dinti, nu stati prea mult pe ganduri si apelati de urgenta la un medic stomatolog.
Pentru un dignostic corect si o medicamentatie corespunzatoare mergeti la un medic specialist. Nu recurgeti la autodiagnosticare si automedicamentatie. Nu luati antibiotice, decat pe baza prescriptiei medicale
Durerile de dinti pot fi inclusiv semne ale unor infectii de alta natura sau infectii extinse si chiar o manifestare a unui infarct sau a unei tumori la creieri sau la plamani.
Pentru a ameliora senzatia de durere puteti recurge si la remedii si proceduri naturiste. Acestea pot completa, dar nu pot substitui un tratament de specialitate indicat de un medic specialist.
Concluzie
Exista asadar numeroase cauze ale nevralgiilor dentare. Unele tin strict de afectiuni dentare, altele pot avea cauze ce trimit la alte probleme de sanatate.
Pentru a nu ajunge in situatii de urgenta sau la dureri de dintii insuportabile si a beneficia de un diagnostic corect, apelati intotdeauna la un medic specialist.
Este recomandat sa mergeti la un consult stomatologic la fiecare 6 luni si sa va vizitati medicul de familie ori de cate ori observati ca o problema persista in afara termenelor de vindecare normala.
Preventia este cea mai importanta metoda de mentinere a sanatatii, atat in cazul adultilor, cat si in ceea ce ii priveste pe copii.