Totul despre scoaterea nervului dentar

Totul despre scoaterea nervului dentar. Ce este. Mituri. Procedura. Prețuri ce urmează?

Poate v-ați auzit medicul stomatolog spunând că e nevoie să scoată nervul dentar. Dar ce este nervul dentar și ce implică scoaterea acestuia? Acestea sunt aspectele pe care le clarificăm în acest articol.

Ce este nervul dentar ?

Nervul dentar este componenta vie a dintelui, se află în camera pulpară și este protejat de smalț și dentină. Dintele care încă are nervul dentar se poate numi ”dinte viu”, iar în urma extirparea acestuia, dintele devine devital.

structura dintelui si nerv dentar - omega omnidentStructura unui dinte vs. nervul dentar.

Pe cât de neplăcut sună, durerea semnalează existența nervului dentar

În condiții obișnuite, nu sesizăm prezența nervului, însă devine greu de ignorat când apare durerea. Cea mai comună cauză pentru care se ajunge la extirparea nervului dentar este pulpita acută. Aceasta este o urmare a cariilor netratate la timp. O măsea cariată până la nerv, spre exemplu, nu poate fi tratată fără a se lua în considerare extirparea lui.  De aceea este importantă igienizarea corectă a dinților și respectarea programărilor periodice la medicul stomatolog.

Mituri despre nervul dentar 

Primul mit legat de scoaterea nervului dentar este strâns legat de durere. Chiar dacă scoaterea nervului sună ca o experiență traumatizantă, totul se întămplă sub anestezie.

E drept că efectul anesteziei nu este pe deplin eficient în cazul inflamațiilor sau a infecțiilor, însă odată încheiată procedura, veți scăpa de durerea care v-a îndemnat să treceți pragul clinicii.

Un alt mit prezintă o „soluție” și anume: „De ce să ne batem capul? Scoatem nervii tuturor dinților și scăpăm de stresul adus de durere, simplu!

Cuvântul soluție stă bine între ghilimele pentru că scoaterea tuturor nervilor nu este deloc o soluție. Dintele devital este mai fragil, se poate sparge mai ușor și capătă o tentă gri care se închide odată cu trecerea timpului.

caria dentara versus nervul dinteluiMasea cariata pana la nervul dentar.

Procedura de scoaterea nervului dentar 

Primul pas este realizarea unei radiografii. După ce poza a fost studiată de către medic, se alege tratamentul corespunzător.

Scoaterea nervului dentar are loc sub anestezie

În cazul în care este necesară extirparea nervului, pacientul este anesteziat local.

După ce a amorțit bine zona, medicul găurește dintele și începe tratamentul endodontic.

Endodonția este specializarea stomatologică ce se ocupă cu tratarea afecțiunilor nervului dentar (vedeti si definitia DEX aici)

Curățarea canalelor 

Canalele sunt curățate cu ace endodontice, iar înainte de a închide dintele, medicul obturează (umple)  canalele cu o substanță specială care poate fi antibiotic sau hidroxid de calciu, după caz.

Obturația de canal

În cazul infecțiilor, medicul poate lăsa deschis dintele, însă nu definitiv. Obturația va fi făcută după drenare și vindecare.

Prețuri

Chiar dacă există o listă de prețuri pentru servicii medicale stomatologice, acestea variază în funcție de gravitatea și procedurile implicate pentru a trata dintele afectat.

Prețurile pornesc de la o sută de lei, însă costul final este influențat de complexitate, numărul de canale, complicații neprevăzute și de tratamentul ales.

Ce urmează după extirparea nervului dentar 

După finalizarea devitalizării și a obturației de canal, se reface radiografia, aceasta fiind  ”poza” facută după tratament și care are ca scop verificarea obturației. Medicul analizează radiografia pentru a se asigura că nu există goluri pe canal.

extractia dentara dentist omega omnident non stop

Cât rezistă un dinte cu nervul scos?

Cât rezistă un dinte cu nervul scos depinde de grija pe care o aveți când mâncați și de mărimea cariei. Dacă dintele se fracturează ulterior și nu poate fi salvat, cea mai sigură opțiune este implantul dentar. Este ceva mai costisitor, însă este o soluție sigură și stabilă în timp.

Dacă apar dureri mari, care vă împiedică să dormiți, nu așteptați să se facă luni sau dimineață, vizitați un cabinet stomatologic non-stop.

Nu ignorați niciun fel de durere dentară! Nu protejați nervul dacă suportați durerea, ba din contră, el poate muri și din cauza procesului de descompunere pot apărea infecții și chisturi care afectează rădăcina dintelui și osul.

Recomandări:

Pentru a preveni astfel de intervenții, recomandăm pacienților să se spele pe dinți de două ori pe zi, să folosească zilnic ață dentară și să se prezinte la controlul de rutină, de două ori pe an.

În cazul în care durerile de dinți vă afectează în desfășurarea activităților zilnice, recomandarea noastră este să mergeți la serviciul medical de urgență.

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca