Smalțul dinților. Ce este? Ce afecțiuni pot apărea? Cum îl tratăm?

Smalțul dinților. Ce este? Ce afecțiuni pot apărea? Cum îl tratăm? Cum ne tratăm dinții cu probleme la nivelul smalțului?

Unul dintre principalele motive pentru care mulți dintre pacienți ajung să meargă la dentist implică o problemă legată de smalțul dinților sau are legătură cu o afecțiune conexă sau care a pornit de la deteriorarea smalțului dentar. În cazul în care vreți să aflați mai multe despre smalțul dinților, ce este, ce afecțiuni pot apărea la nivelul lui și cum îl tratăm, vă prezentăm mai jos câteva informații de bază.

Ce este smalțul dinților?

Smalțul dinților este stratul de la suprafața dintelui, care acoperă coroana dentară. Grosimea lui medie este de aproximativ 2,58 mm și este cel mai dur țesut din corpul nostru, având în compoziție 95% minerale, 4% apa și 1% proteine.

Smalțul are un rol esențial în menținerea sănătății dintelui și orice fisură sau deteriorare poate afecta toate celelalte straturi din alcătuirea dintelui. Printre funcțiile îndeplinite menționăm:

 • protejează împotriva acizilor, straturile sensibile de sub el, respectiv dentina și pulpa;
 • izolează dintele, făcându-ne să resimțim mai puțin intens consumul de alimente reci sau fierbinți
 • dă aspectul dinților, grosimea și mineralizarea mai mare sau mai mică, dând coloritul specific mai alb sau mai gălbui.

Smalțul dentar nu se regenerează. O dată fisurat sau erodat, deteriorarea este permanentă. Motiv pentru care, grija pentru păstrarea lui și tratarea lui imediat ce a apărut o problemă, joacă un rol esențial în menținerea sănătății danturii.

Ce afecțiuni pot apărea la nivelul smalțului dentar?

Deteriorarea și apariția afecțiunilor smalțului dentar pot avea multe cauze. Printre cele mai frecvente menționăm:

 • consumul ridicat de băuturi îndulcite și acidulate;
 • consumul de alimente cu coajă tare;
 • producerea insuficientă de salivă;
 • consumul de alimente bogate în amidon;
 • anumite tratamente medicamentoase;
 • accidente și traumatisme;
 • uzura mecanică, legată de vârsta sau obiceiuri;
 • afecțiuni gastrointestinale;
 • factori genetici.

 

Toate aceste situații, duc la apariția unor probleme dentare, ce lăsate netratate se pot agrava în timp. Acestea sunt:

 • sensibilizarea dinților, care vor durea mereu la contactul cu alimente dulci, reci sau calde;
 • îngălbenirea dinților, o dată cu subțierea smalțului;
 • fisuri pe marginile sau pe suprafața dinților;
 • apariția cariilor dentare ;
 • infecții dentare;
 • pierderea dinților.

Cum putem avea grijă de smalțul dinților?

Prevenția și controalele stomatologice regulate sunt cea mai bună cale pentru a depista din timp orice probleme legate de smalțul dinților și de a interveni cât mai din timp posibil.

 

Primul și cel mai important pas va fi întotdeauna efectuarea unei igiene dentare cât mai corecte, cu spălarea dinților după fiecare masa sau minim de doua ori pe zi. 

Obiceiurile alimentare joacă și ele un rol important. O dietă cât mai echilibrată, cu consum suficient de apă și moderat de dulciuri, băuturi acidulate, alimente bogate în amidon, reprezintă un alt pas la fel de important. Tot aici putem menționa și evitarea totală a spargerii de semințe sau sâmburi duri în dinți sau desfacerea dopurilor sau capacelor cu dinții.

 

Esențială în menținerea sănătății dinților este și prezentarea de minim două ori pe an la controale stomatologice și apelarea regulată la curățarea profesională a dinților. Utilă poate fi și alegerea unor produse și tratamente profesionale de remineralizare și reparare a țesuturilor dure ale dinților.

Cum ne tratăm dinții cu probleme la nivelul smalțului?

În cazul în care observăm o sensibilitate dentară crescută, fisuri la nivelul dinților, îngălbenirea dinților, este recomandat să mergem la un cabinet stomatologic. Doar medicul stomatolog poate evalua cu profesionalism situația, poate pune un diagnostic corect și poate veni cu o soluție de tratament. În funcție de gravitatea situației pot fi necesare următoarele proceduri:

 • Fluorizarea dinților

Aceasta este o procedură recomandată pentru restaurarea smalțului în cazul leziunilor minore sau superficiale. Fluorul este un mineral foarte important pentru menținerea și formarea naturală a smalțului dinților.  Dacă el este insuficient în dieta alimentară, smalțul dinților se poate subția. Procedeul are și un rol preventiv, contribuind la evitarea riscului de apariție a cariilor dentare.

Atunci când smalțul este afectat pe suprafețe mai mari sau s-a produs deja o carie, se poate apela la curățarea cariilor si la obturații realizate dintr-un material compozit, într-o nuanță cât mai asemănătoare cu cea a dintelui natural. Astfel poate fi redată estetica și funcționalitatea dinților.

Acest gen de intervenții sunt recomandate atunci când este afectat în proporții mari, smalțul  dinților frontali. Acestea sunt niște foițe subțiri de ceramică ce refac cât mai estetic aspectul dinților naturali sau pot fi folosite pentru a schimba coloratura, în cazul dinților îngălbeniți sau cu pete.

 • Coroane dentare

Coroanele dentare sunt necesare atunci când este afectată o mare parte din coroana dentară și a mai rămas doar un bont din dintele natural. Aceasta este singura măsură pentru a reda funcția masticatorie și estetică a unui dinte, unde problemele incipiente legate de deteriorarea smalțului au fost neglijate mult timp.

În concluzie, protejarea și repararea smalțului dinților este esențială pentru menținerea sănătății întregului dinte. Pentru a nu fi nevoiți să apelați la tratamente stomatologice mai complicate, cu costuri mult mai mari, este bine să efectuați o igienă dentară cât mai corectă și să mergeți la controale periodice de prevenție. Nu neglijați niciodată sensibilitatea resimțită în anumite zone și adoptați obiceiuri alimentare care să susțină menținerea intactă a smalțului dentar.

Terapia cu plasma pentru paradontoza avansată. Ce este. Recomandări. Precauții
Parodontoza sau parodontita este afecțiune cronică a gingiilor la care se ajunge doar dacă nu sunt luate...
Citește mai mult
Extracția dentară chirurgicală. Ce trebuie să știi?
Sunt situații în care, datorită unor complicații, extracția dentară simplă nu mai este o intervenție...
Citește mai mult
Ce este Laterodeviație Mandibulară și care sunt soluțiile?
Există o serie de anomalii dentare, pentru a căror diagnosticare și tratare este nevoie de o evaluare...
Citește mai mult
De ce e important să ai un serviciu dentar pentru companii cu o clinică dentară deschisă non-stop?
Serviciul de urgențe stomatologice este unul de care orice persoană are nevoie la un moment dat. Fără...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca