Despre ce este vorba in acest articol
Odontoterapia restauratoare este o ramură a stomatologiei care se concentrează pe restaurarea dinților deteriorați sau înlocuirea dinților lipsă. Mai precis, odontoterapeuții îndepărtează și repară în primul rând cariile și oferă tratament pentru alte afecțiuni orale. De asemenea, sunt specializați în tratarea pacienților care au nevoie de reparații dentare din cauza unor traumatisme sau răni. Această ramură a stomatologiei poate presupune și tratamente din alte domenii stomatologice, inclusiv endodonția, protetica și parodontologia. De asemenea, acolo unde recuperarea dintelui nu mai este posibilă, intervine implantologia. Mulți pacienți necesită aplicarea unei terapii mai complexe, ceea ce înseamnă că pot avea nevoie de un tratament efectuat de stomatologi din mai multe specialități. Uneori, medicii stomatologi lucrează chiar și în echipe multidisciplinare pentru a aplica soluții de restaurare a dinților.
Cuprins
1. Ce este odontoterapia restauratoare și în ce constă restaurarea dinților?
2. Materiale folosite pentru restaurarea dinților
1. Ce este odontoterapia restauratoare?
Scopul stomatologiei restauratoare este de a salva dinții și, de asemenea, de a restabili aspectul natural, forma și senzația de dinți naturali prin:
- Repararea dinților deteriorați cu plombe dentare sau fațetare.
- Restaurarea părților lipsă ale structurii dintelui prin restaurări indirecte sau directe, cum ar fi inlay-uri, onlay-uri, coroane sau obturații.
- Înlocuirea completă a dinților lipsă prin restaurări artificiale, cum ar fi implanturile, punțile sau protezele dentare.
2. Materiale folosite pentru restaurarea dinților
Materialele folosite pentru restaurarea dinților reprezintă fundamentul înlocuirii structurii dentare. Acestea sunt folosite pentru obturații ale cavităților, pentru coroane, implanturi, fațete dentare, proteze dentare și alte tipuri de reparații.
Printre materialele folosite în mod curent în odontoterapia restauratoare se numără:
- Polimeri
- Ceramică
- Materiale compozite
- Glassionomeri
- Rășini de bază pentru proteze
- Metale nobile și de bază
În odontoterapia restauratoare și în estetica dentară se folosesc deseori aceleași tipuri de materiale. Pentru îmbunătățirea aspectului dinților, se pot folosi fațetele dentare, chiar dacă dinții sunt sănătoși și nu necesită și reparații odontoterapeutice.
Soluțiile de restaurare a danturii presupun obturații, aplicarea de coroane, fațete, punți, proteze, inlay-uri, onlay-uri, implanturi.
Coroanele dentare sunt restaurari metalice, ceramice pe suport ceramic sau doar ceramice, de culoarea dintelui. Pe scurt, ele înlocuiesc structura dentară lipsă, cauzată de canalele radiculare afectate de infecții, carii dentare sau fracturi. Coroanele pot fi considerate niște „capace” cu acoperire completă, care restabilesc dimensiunea, forma și funcția normală a dintelui afectat.
Există mai mulți factori pe care un dentist îi va lua în considerare înainte de a determina oportunitatea aplicării ueni coroane dentare. Acești factori privesc funcția și localizarea dintelui, poziționarea țesutului gingiilor și culoarea dinților din jur.
Protezele dentare sunt fie detașabile, fie fixe și înlocuiesc mai mulți dinți lipsă. Atunci când cineva își pierde toți dinții, de obicei din cauza cariilor dentare avansate sau a bolilor gingiilor, protezele personalizate sunt o soluție standard.
În funcție de pacient, există cinci tipuri diferite de proteze din care să alegi. De exemplu, metodele de restaurare a dinților includ protezele complete, protezele parțiale fixe, protezele parțiale amovibile, protezele fixate de implant și protezele imediate.
Punțile dentare sunt restaurări cu acoperire completă, care acoperă golurile lăsate de pierderea dinților. Cu toate acestea, este nevoie ca și dinții aflați de o parte și de alta a golului să fie prelucrați și acoperiți.
Punțile dentare sunt mai accesibile decât implanturile și timpul de recuperare este mai rapid, dar nu arată la fel de natural.
Implanturi dentare
După o extracție sau pierderea dintelui, un implant dentar este utilizat în mod obișnuit pentru a înlocui dintele permanent. În timpul procedurii, medicul stomatolog plasează chirurgical un implant (rădăcină artificială) în osul maxilarului pacientului. Implantul are forma unui șurub și se fixează de osul natural.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre aceste proceduri, accesează pagina de servicii și prețuri de pe site-ul nostru!