Tot ce trebuie sa stii despre obturatia de canal?

Tot ce trebuie sa stii despre obturatia de canal? - OMEGA OmniDent

Atunci când durerea resimtita la un dinte se agraveaza, cu siguranta va fi nevoie sa apelati la un medic stomatolog, pentru punerea diagnosticului si pentru eliminarea disconfortul. De cele mai multe ori astfel de dureri sunt cauzate de o infectie a pulpei dentare, care nu poate fi eliminata decat printr-un tratament endodontic de curatare si opturație de canal. 

De aceea, pentru a afla ce aveti de facut, la cine sa apelati pentru tratament si cum decurge interventia stomatologica, in randurile urmatoare, vom facem o prezentare pentru tot ce trebuie sa stii despre obturatia de canal.

Ce este obturatia de canal?

Obturația de canal este ultima etapa a tratamentului endodontic, atunci cand se aplică o terapie asupra pulpei dentare sau a nervul afectat de o infectie. Cand in aceasta zona, esentiala in sanatatea dintelui, patrund bacterii ce produc o infectie, este nevoie de un tratament dentar radicular si de o obturatie de canal.

Rolul obturatiei de canal, dupa curatarea infectiei pulpei dentare, este acela de sigila zona,  de a impiedica patrunderea de noi bacterii si de a salva dintele.

Cand se face obturatia de canal?

Obturatia de canal se face doar la terminarea tratamentului endodontic de eliminare a infectiei  pulpei dentare. Daca acesta este facuta incorect, incomplet, fara a curata si dezinfecta binele toate canalele, infectia poate recidiva si trebuie refacut intreg proces de tratament.

Pentru a obtine o obturatie de canal de succes, ea trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, respectiv: sa nu fie resorbita in timp, sa fie omogena, compacta, continua, fara goluri, toate canalele trebuie sa fie curatate și sigilate complet. 

Daca in trecut tehnologiile si materialele utilizate aveau o rată de succes mai redusa si cu multe recidive, in prezent aparatura, tehnologiile si materialele utilizate au dus la crestera ratei de succes pana la 90 %. In aceste calcule intra cu siguranta si pregatirea, experienta si manopera celui care efectueaza interventia.

Care sunt simptomele care te trimit la medic pentru o obturatie de canal?

Simptomele sunt cele specifice instalarii unei infectii dentare. Printre acestea mentionam: durere in timpul masticatiei, dureri de dinti, sensibilitate dentara la cald si rece, inflamarea gingiei, abces dentar, pulsații la nivelul capului, urechii, umflarea zonei etc.

obturatia de canal proceduri

De ce este nevoie pentru o diagnosticare corecta a unei infecții dentare?

Un medic stomatolog va observa cu siguranta modificarea aspectului zonei și inflamarea ei. Insa, pentru o diagnosticare corecta si pentru a vedea dimensiunile, amploarea si ce este de facut, va fi nevoie de o radiografie dentara. 

Procedura este bine sa fie efectuata si la terminarea tratamentului si obligatoriu in cazul obturatiilor de canal facut mai demult sau cu tehnologii vechi.

Ce materiale se folosesc pentru obturatia de canal?

În efectuarea tratamentului endodontic se folosesc mai multe tipuri de materiale. Ele au rolul de a dezinfecta, umple și sigila canalele radiculare si camera pulpara. Cel mai des utilizat material este gutaperca, un material natural similar cauciucului, extras din frunzele unui copac care se numeste perca.

Sigilanti apical (izolatori apical)

Alte materiale folosite sunt sigilantii apicali, denumiti si izolatori apicali . Acestea se introduc în canalele radiculare cu scopul de a umple golurile ramase dupa modelarea materialului numit gutaperca. Acestea se intaresc rapid, la doar cateva ore de la aplicare, crescand eficienta tratamentului.

Cimenturi inerte si materiale active

La obturatia radiculara se folosesc cimenturi inerte si materiale active, al căror rol este sterilizarea, inchiderea canalelor radiculare si obtinerea unei obturatii cat mai compacte si fara goluri. 

Care sunt procesele implicate în  obturatia de canal?

Obturația de canal se realizează de regula in mai multe etape.  Acestea sunt:

  1. Se izoleaza dintele cu o diga, pentru a-l menține curat si uscat în timpul interventiei. 
  2. Dintele este deschis pentru a indeparta pulpa dentara in intregime. Pentru acest proces se folosesc ace speciale, de diferite forme și dimensiuni.
  3. Se curata si dezinfecteaza locul, camera pulpara si canalele radiculare.
  4. Zonele curatate vor fi umplute cu material care are rolul de a sigila canalul radicular si camera pulpara.
  5. Se va verifica, corectitudinea obturatiei radiculare cu ajutorul unei radiografii dentare.
  6. Daca tratamentul endodontic nu a fost realizat corespunzator, pacientul va trebui sa revina in cabinet pentru refacerea tratamentului.

Ce tehnici sunt utilizate in obturatia de canal?

Pentru a creste rata de succes, este recomandat ca obturatia de canal sa fie realizata cu cele mai noi si performante materiale si tehnici disponibile in prezent. De aceea, cei mai buni medici endodonti sunt la curent cu tot ce este nou in domeniu si apeleaza la tehnici proprii si testate, la instrumente si aparaturi cu performante ridicate.

Intrucat in cresterea ratei de succes a interventiilor de obturatie de canal un rol important revine si aparaturii folosite pentru curatare, de multe ori un tratament endodontic este incomplet fara folosirea unui microscop dentar.

Obturatia de canal la microscop asigura mult mai multa precizie in efectuarea tratamentelor, mai putina durere si o perioada de refacere a zonei dupa interventie mult mai scurta. Obturatia de canal la microscop duce la eliminarea in proportie de peste 90% a riscurilor implicate in fiecare dintre etapele terapiei. 

Metoda de terapie la microscop este singura metoda eficienta in cazurile in care infectia este profunda, de dimensiuni extinse si atunci cand dintele este foarte afectat de infectii si carii severe. 

Concluzie

Ori de cate ori resimtiti o durere persistenta la nivelul gingiei si dintilor, prezentati-va la medicul stomatolog. Infectia dentra este o problema serioasa, care nu poate fi eliminata decat printr-un tratament endodontic profesionist si o obturatie de canal efectuata corect, cu materiale si aparatura performanta.

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca