Despre ce este vorba in acest articol
Implantul dentar apare ca răspuns la grijile și întrebările pacienților referitoare la pierderea dinților. Medicul stomatolog va încerca întotdeauna să păstreze dintele natural pe arcadă pentru că este cea mai bună „proteză”. Atunci când nu este posibil, implantul dentar apare ca una din variante. Dacă vă întrebați ce este implantul dentar, cum funcționează și care sunt avantajele, aflați mai jos.
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este componenta chirurgicală care funcționează ca rădăcina dintelui natural. Este inserat în os și devine fundația peste care se va monta ulterior coroana sau chiar proteza dentară.
Tehnologia implantului
Implantul din Titan are puritate de 99,9%, fiind compatibil cu organismul uman. Materialul îi oferă stabilitate și rezistență. Peste implantul dentar este montat bontul protetic, iar peste acesta va fi amplasată coroana dentară.
Avantaje vs. dezavantaje
Pentru că vrem să vă ajutăm să luați o decizie informată, vă prezentăm avantaje și dezavantaje ale implantului dentar. Lista de mai jos nu înlocuiește vizita în cabinetul stomatologic.
Avantaje
- Stabil – implantul dentar nu trebuie înlocuit în timp și nici nu își pierde stabilitatea. Excepția este cazul în care retracția osoasă duce la descoperirea implantului.
- Confortabil – în timp dispare senzația de corp străin și este înlocuită de senzația de dinte natural.
- Are o durată mare de viață. Implanturile dentare nu se înlocuiesc.
- Este o variantă estetică de protezare – peste implant se pot monta coroane dentare care imita foarte bine dintele natural.
- Implanturile dentare pot fi baza unei proteze. Am dezvoltat pe tema asta într-un articol anterior.
- Implantul dentar protejează dinții cu care se învecinează. Aceasta pentru că, în lipsa implantului, lucrarea protetică este solidarizată cu ajutorul dinților vecini. Aceștia sunt șlefuiți și susțin lucrarea, dar implantul permite lucrarea independentă.
Dezavantaje
- Implantul dentar poate fi respins. De obicei, de vină este igiena precară. După retragerea inflamației cauzate de periimplantită, se poate reîncerca implanarea.
- Nu poate fi inserat implantul dacă pacientul suferă de anumite afecțiuni, printre care și diebetul, ciroza hepatica, sau dacă pacientul este sub tratament menit să fluidizeze sângele. Discutați întotdeauna deschis cu medicul despre orice tratament sau afecțiune.
- Poate fi nevoie de adiție osoasă. Poate fi avantaj și dezavantaj. Pe de o parte, este posibilă implantarea chiar și pentru pacienții care nu au suficient os. Dar poate fi privit și ca un dezavantaj pentru că este o etapă suplimentară, o procedură în plus.
Precauții
După cum am spus și mai sus, implantul dentar nu este o opțiune pentru pacienții care suferă de anumite afecțiuni sau care sunt sub tratament. Comunicați întotdeauna medicului orice medicament administrat în ultima perioadă, chiar dacă nu pare important.
Atunci când considerați implantarea, este bine de știut că procedura nu se rezumă la o vizită. Inaintea implantării trebuie făcute analize și măsurători. După ce implantul a fost inserat, trebuie considerată perioada de vindecare și întreg procesul. Perioada de vindecare variază între 3 și 6 luni, iar dacă este nevoie de adiție osoasă, durata tratamentului crește semnificativ. Țineți cont că este cea mai bună variantă de protezare, iar în lunile destinate vindecării veți putea masca golul cu proteze provizorii, din motive estetice.
Prețul implantului dentar
Prețul variază pentru că pacienții sunt diferiți, iar tratamentul este personalizat. Pentru a vă contura o idee despre costuri puteți consulta lista, iar pentru o aproximare mai precisă, cel mai bine programați o consultație în cadrul căreia să discutați planul de tratament și pașii care sunt de urmat.
Ai mai multe intrebari sau vrei sa te programezi? Programează-te online aici.