Coroana din porțelan presat – ce este și de ce să o alegi

Coroana din portelan presat.

De ce vorbim astazi despre coroana din portelan presat? Pentru că este o altă opțiune reconstructivă care vă readuce zâmbetul.

Un zâmbet poate aduce oamenii mai aproape. Un zambet cald poate schimba ziua cuiva. Un zâmbet este un mesaj, este fericire și încredere. Fii încrezător și zâmbește! Iar dacă aspectul dinților te împiedică, suntem aici să te ajutăm.

În trecut am vorbit despre coroanele dentare, însă, de această dată aducem în față coroanele din porțelan presat.  În continuare îți prezentăm avantaje, dezavantaje, dar și alte informații utile.

Ce este coroana din porțelan presat?

Coroana din porțelan presat – sau integral ceramică – este similară cu celelalte coroane despre care am discutat, deosebirea principală fiind faptul că aceasta este confecționată în întregime din material ceramic. Coroana este compusă din structura de baza (nucleul) și straturile de material ceramic aplicate ulterior. Nucleul este din portelan sintetizat, topit și presat la temperaturi înalte. Acest tip de protezare este recomandat pentru zona frontală pentru că sunt fizionomice, dar și pentru că nu face față în zona premolarilor sau a molarilor.

De ce ai nevoie de soluții reconstructive

S-ar spune că primul rol al protezelor de orice fel este cel funcțional – dinții ne ajută să mâncăm, așadar este natural să îi înlocuim – dar primul rol este cel estetic. Ne dorim să zâmbim larg, să fim fericiți și încrezători. Dinții afectați, în special cei din față, sădesc insecuritate și complexe.

Protezarea aduce un plus de încredere de sine, dar și de sănătate.

recuperarea dupa implant dentar

Proceduri pentru montarea coroanei  din ceramica presată

Procedura nu este una standard, contează stadiul în care dinții se află când este început tratamentul. Cu toate acestea, îți prezentăm, în linii mari, câteva scenarii.

 • În cazul unui dinte sănătos, se șlefuiește smalțul și se ia amprenta dentară. Pacientul poartă o coroană provizorie, urmând a fi amplasata coroana integral ceramică.
 • Dacă dintele a fost tratat pe canal și este distrus – nu mai are pereți – se optează pentru pivotul din zirconiu. Este important ca pivotul să fie fizionomic, nu metalic.
 • Dacă dintele a fost tratat pe canal, dar fără să piardă pereții, se consolidează dintele prin introducerea unui pivot din fibra de sticla în canal, unde obișnuia să fie nervul dentar. După consolidare se continuă procedura ca în primul scenariu.
 • Dacă este dintele este extras, poate fi înlocuit de un implant dentar. Peste implant se va monta un bont protetic din zirconiu, iar peste bont coroana integral ceramică.

Coroana de zirconiu vs porțelan

Un alt material popular în rândul coroanelor este zirconiul. Prima diferență dintre cele două materiale – porțelan și zirconiu –  este aspectul. Porțelanul este ușor translucid, pe când zirconiul este opac. Pe de altă parte, zirconiul este un material mai rezistent decât porțelanul.

Coroana integral ceramică este idealul de frumusețe, dar pentru a îmbina avantajele celor două materiale, a fost creată coroana compusă dintr-un nucleu din zirconiu peste care se aplică progresiv straturi ceramice. Tot pentru soluții  fizionomice, în tratamente sunt incluse componente din zirconiu, precum bonturi sau pivoți.

Avantaje și dezavantaje – coroana integral ceramică

Vrem să ajutăm și să fim ghidul de care ai nevoie. Înainte de a lua o decizie, consultă lista cu părțile bune și dezavantajele procedurii.

Avantaje

 • Sunt fizionomice. Având în vedere că lipsește suportul metalic, coroana este realizată în întregime din material ceramic – un bun subtitut al smalțului dentar. În plus, culoarea poate fi personalizată cu ușurință.
 • Își mențin aspectul în timp.
 • Sunt opțiunea ideală pentru pacientul alergic. Nu are metale în compoziție, așadar este eliminat riscul reacțiilor alergice.
 • Dintele natural trece printr-o șlefuire minimă, fiind posibilă chiar păstrarea nervilor dentari.

Dezavantaje

 • Coroana din porțelan presat nu este recomandată pacienților care suferă de bruxism. 
 • Nu se recomandă montarea peste pivoți metalici. Motivul este simplu – prin materialul ceramic transpare partea metalică.
 • Nu se pot realiza punți pentru că nu au rezistența necesară, spre deosebire de lucrările metalo-ceramice.
 • Nu se recomandă protezarea premolarilor sau a molarilor. Porțelanul este un material casant, așadar se poate fisura.

Tu ce alegi? Noi te îndemnăm să alegi să zâmbești și suntem creatori de zâmbet!

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca