Despre ce este vorba in acest articol
- 1 Fațetele dentare. Când și de ce să optez pentru fațețe? Care sunt tipurile de fațete? Cât costă? Cum le întrețin?
- 2 Ce sunt fațetele dentare?
- 3 Tipuri de fațete dentare
- 4 Din punct de vedere funcțional
- 5 Din punct de vedere al materialului.
- 6 Când punem fațetele dentare?
- 7 Alternativă la fațetele dentare
- 8 Cât costă fațetele dentare?
- 9 Cum se întretin fațetele dentare?
Fațetele dentare. Când și de ce să optez pentru fațețe? Care sunt tipurile de fațete? Cât costă? Cum le întrețin?
Fațetele sunt utilizate în scop estetic, ele neavând rol funcțional. Fațetele dentare nu se aplică pe dinți parodontotici. Dacă problema cu care vă confruntați este parodontoza, apelați la coroane și lucrări protetice dedicate corectării acestor afecțiuni. Fațetele dentare – secretul unui zambet irezistibil Extracțiile dentare sunt necesare în parodontoză, urmate de manoperele specifice de protezare și reconstrucție: implanturile, pivoții și lucrările protetice care urmează.Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele dentare sunt lucrări protetice la care se apelează atunci când pacientul nu este mulțumit de aspectul dinților naturali. Fie că este o problemă de spațiu (dinți înghesuiți sau prea distanțați), de culoare sau de dimensiune, fațetele maschează aceste imperfecțiuni și vă ajută să vă simțiți cât mai bine în pielea dumneavoastră.Tipuri de fațete dentare
Fațetele dentare nu sunt universale, ci sunt realizate de către tehnicieni numai după ce au primit amprenta dentară a pacientului. Acestea se clasifică după materialul din care sunt realizate și după tipul manoperei.Din punct de vedere funcțional
Fațetele dentare nu îndeplinesc un rol funcțional, însă sunt câteva aspecte din această sferă care le diferențiază. Acestea pot clasificate în funcție de durată și nivelul de pregătire astfel: Fatete dentare- Fațetele provizorii – la acest tip de fațete se apelează până sunt gata cele definitive pentru a proteja dinții proaspăt șlefuiți. Se pot face și în cabinet, dar și în laborator pe baza amprentei dentare.
- Fațetele preparate – după cum sugerează denumirea, acestea implică preparare, pregătirea, dinților înainte de aplicarea fațetelor. Fața vestibulară se șlefuiește cu 0,2 – 0,5 mm ( în funcție de tipul și aspectul estetic al dintelui/ măselei) pentru a permite cimentarea fațetelor preparate în laborator. Lucrare de șlefuire se mai realizează inclusiv pe dinții voluminoși unde, prin aplicarea fațetelor fără preparare, dinții ar arăta inestetic. Pentru fațetele preparate, smalțul trebuie să aibă o grosime adecvată, altfel sunt necesare lucrări suplimentare pentru conservarea dintelui. Fațetele preparate sunt doar individuale.
- Fațetele Non Prep – fațetele no prep se deosebesc de celelalte prin faptul că dinții nu se șlefuiesc înainte de aplicare. Pentru că se lipesc de smalțul natural al dinților, nu este necesară aplicarea fațetelor provizorii între programări.
Din punct de vedere al materialului.
Fatete dentare ceramic Fațetele dentare, spre deosebire de coroanele dentare, sunt disponibile într-o mică varietate de materiale. Pentru a fi cât mai estetice și rezistente, ele pot fi realizate din material ceramic sau zirconiu, iar dacă se optează pentru fațete provizorii, compozit.- Fațetele ceramice sunt definitive, se realizează în laborator și nu se colorează în timp. Fiindcă porțelanul este un material casant, acesta este predispus la fisuri dacă asupra lui sunt aplicate forțe prea mari.
- Cele din compozit sunt fațete provizorii și pot fi realizate atât în cabinet, cât și în laborator. Nu se recomandă acest tip de fațete pe termen lung pentru că se colorează din cauza alimentelor pigmentate și nu sunt rezistente în timp.
- Fațetele pot fi realizate și din zirconiu, însă la exterior este aplicat un strat subțire de material ceramic. Acesta se aplică din motive estetice, pentru a da luciu similar celui natural și pentru a imita culoarea smalțului, bineînțeles culoarea poate fi aleasă de pacient. Fațetele din zirconiu sunt definitive și mai rezistente decât cele ceramice.