Fațete dentare pentru un zâmbet fermecător

Fațetele dentare. Când și de ce să optez pentru fațețe? Care sunt tipurile de fațete? Cât costă? Cum le întrețin?

Fațetele sunt utilizate în scop estetic, ele neavând rol funcțional. Fațetele dentare nu se aplică pe dinți parodontotici. Dacă problema cu care vă confruntați este parodontoza, apelați la coroane și lucrări protetice dedicate corectării acestor afecțiuni.

fatete dentare - zambet irezistibil zirconiuFațetele dentare – secretul unui zambet irezistibil

Extracțiile dentare sunt necesare în parodontoză, urmate de manoperele specifice de protezare și reconstrucție: implanturile, pivoții și lucrările protetice care urmează.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt lucrări protetice la care se apelează atunci când pacientul nu este mulțumit de aspectul dinților naturali. Fie că este o problemă de spațiu (dinți înghesuiți sau prea distanțați), de culoare sau de dimensiune, fațetele maschează aceste imperfecțiuni și vă ajută să vă simțiți cât mai bine în pielea dumneavoastră.

Tipuri de fațete dentare

Fațetele dentare nu sunt universale, ci sunt realizate de către tehnicieni numai după ce au primit amprenta dentară a pacientului. Acestea se clasifică după materialul din care sunt realizate și după tipul manoperei.

Din punct de vedere funcțional

Fațetele dentare nu îndeplinesc un rol funcțional, însă sunt câteva aspecte din această sferă care le diferențiază. Acestea pot clasificate în funcție de durată și nivelul de pregătire astfel:

Fatete dentare preparateFatete dentare

  • Fațetele provizorii – la acest tip de fațete se apelează până sunt gata cele definitive pentru a proteja dinții proaspăt șlefuiți. Se pot face și în cabinet, dar și în laborator pe baza amprentei dentare.

Fațetele sunt preparate sau non-preparate, inainte de fațetele preparate punându-se fațete provizorii – ca mai sus.

  • Fațetele preparate – după cum sugerează denumirea, acestea implică preparare, pregătirea, dinților înainte de aplicarea fațetelor. Fața vestibulară se șlefuiește cu 0,2 – 0,5 mm ( în funcție de tipul și aspectul estetic al dintelui/ măselei) pentru a permite cimentarea fațetelor preparate în laborator.  Lucrare de șlefuire se mai realizează inclusiv pe dinții voluminoși unde, prin aplicarea fațetelor fără preparare, dinții ar arăta inestetic. Pentru fațetele preparate, smalțul trebuie să aibă o grosime adecvată, altfel sunt necesare lucrări suplimentare pentru conservarea dintelui. Fațetele preparate sunt doar individuale.
  • Fațetele Non Prep – fațetele no prep se deosebesc de celelalte prin faptul că dinții nu se șlefuiesc înainte de aplicare. Pentru că se lipesc de smalțul natural al dinților, nu este necesară aplicarea fațetelor provizorii între programări.

Din punct de vedere al materialului.

fatete dentare ceramicFatete dentare ceramic

Fațetele dentare, spre deosebire de coroanele dentare, sunt disponibile într-o mică varietate de materiale. Pentru a fi cât mai estetice și rezistente, ele pot fi realizate din material ceramic sau zirconiu, iar dacă se optează pentru fațete provizorii, compozit.

  • Fațetele ceramice sunt definitive, se realizează în laborator și nu se colorează în timp. Fiindcă porțelanul este un material casant, acesta este predispus la fisuri dacă asupra lui sunt aplicate forțe prea mari.
  • Cele din compozit sunt fațete provizorii și pot fi realizate atât în cabinet, cât și în laborator. Nu se recomandă acest tip de fațete pe termen lung pentru că se colorează din cauza alimentelor pigmentate și nu sunt rezistente în timp.
  • Fațetele pot fi realizate și din zirconiu, însă la exterior este aplicat un strat subțire de material ceramic. Acesta se aplică din motive estetice, pentru a da luciu similar celui natural și pentru a imita culoarea smalțului, bineînțeles culoarea poate fi aleasă de pacient. Fațetele din zirconiu sunt definitive și mai rezistente decât cele ceramice.

Când punem fațetele dentare?

Când pacientul nu este mulțumit de aspectul dinților. Se pot pune la orice vârstă, cât timp există dinți naturali. Fațetele nu se aplică peste coroane dentare sau oricare alt tip de lucrare protetică.

Fatete dentare pentru un zambet frumos - lucrari protetice complexe Omega omident

De asemenea, puteți opta pentru fațete și dacă doriți o schimbare de culoare a dinților. Albul perfect este dificil de obținut prin albirea dinților în mod repetat și nu este tocmai sănătos.

Alternativă la fațetele dentare

Alternativa cea mai cunoscută este aparatul dentar fix. Acesta corectează spațiile interdentare inestetice, înghesuirile și alte defecte legate de poziționarea dinților.

Așadar, dacă doriți dinți drepți și o idee mai deschiși, puteți opta pentru aparat dentar și o albire, dacă nu doriți fațetarea lor.

Aparatul dentar este de trei tipuri, ceramic, metalic și din safir, iar tratamentul nu are o durată standard.

Cât costă fațetele dentare?

Chiar dacă este disponibilă o listă de prețuri pentru servicii de stomatologie, fiecare pacient este unic și fiecare manoperă diferă. Pe parcurs pot apărea complicații, nevoi sau cerințe speciale și alți factori care pot influența costul final.

Cum se întretin fațetele dentare?

Întreținerea fațetelor se poate încadra în rubrica avantajelor. Nu necesită o rutină specială de îngrijire, doar mai multă grijă atunci când consumați alimente dure.

În timp gingia se poate retrage, iar din această cauza fațetele dentare se înlocuiesc după aproximativ 5 ani.

Vă menținem sănătatea dinților pentru un zâmbet fermecător!

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca