Top 7 afectiuni dentare

Top 7 afectiuni dentare

Vizitele la medicul dentist ar trebui sa fie efectuate cu regularitate, fara a astepta sa va doara ceva. Un astfel de obicei poate prevenii afectiuni si complicatii mult mai grave, cu implicatii medicale si financiare mult mai mari. Recomandarea este valabila atat în ceea ce ii priveste pe adulti, cat si in ceea ce ii priveste pe copii. Pentru a sti care sunt cele mai dese probleme, simptome si posibilități de tratare, ne-am gandit sa prezentam aici un top 7 afectiuni dentare.

nevralgia dentara - img pixabay. art blog

Care sunt cele mai frecvente probleme dentare?

 

Top 7 afectiuni dentare

1. Caria dentara

Fie ca o depistam in urma unui control de rutina, fie pentru ca devine dureroasa, caria este afectiunea dentara, care ne aduce cel mai des la medicul stomatolog. Ea se formeaza pe partea exterioara a dintelui numita coroana și intr-o faza incipienta poate fi sesizata ca o pata de culoare inchisa sau doar cu ajutorul unei radiografii dentare. Caria devine dureroasa doar in cazul în care se ajunge la infectarea pulpei dentare.

Tratarea cariei se poate face doar in cabinetul medicului stomatolog si este relativ simpla în faza de inceput, dar ceva mai complicată si mai de durata, atunci când este afectat nervul. Tehnicile disponibile in prezent permit tratarea cu eficienta ridicata, partea vizibila putand arata exact ca ca varianta naturala.

caria dentara versus nervul dintelui

 

2. Infectia de canal

Atunci cand caria nu este depistata si tratata la timp si bacteriile ajung sa afecteze pulpa dentara sau nervul, se ajunge la infectie de canal, ce necesita obturatie de canal. In astfel de cazuri, durerea resimita va fi evidenta, persistenta si sacaitoare, facand ca problema sa nu mai poata fi trecuta cu vederea. 

Pentru a elimina disconfortul si a evita pierderea dintelui, se intervine prin tratamentul endodontic de opturatie de canal. Prin acesta se indeparteaza tesutul afectat si se obtureaza canalul. In functie de gravitate se poate apela la o obturatie simpla sau la o obturatie de canal la microscop.

3. Abcesul dentar

O alta afectiune dentara care ridica probleme frecvente si ne trimite la stomatolog este abcesul dentar. El este o infectie situata la radacina unui dinte sau intre gingie și un dinte, care devine cel mai adesea dureroasa. Daca se extinde, poate fi resimtit la nivelul intregii zone, cu febra, inflamare, dureri la masticație, dureri de cap, ochi,  gat sau ureche.

Lasat netratat abcesul dentar poate duce la deteriorarea smaltului dentar, la carii, la infectarea pulpei dintelui. Infectia poate afecta nu doar dintele, ci si oasele de sustinere a acestuia. De aceea, problema trebuie sa fie rezolvata de un specialist. Metodele specifice includ: incizia și drenarea zonei, indepartarea sursei infecției, tratamentul si obstructia de canal. 

abcesul dentar

 

4. Tartrul si placa bacteriana

Una dintre afectiunile de care nimeni nu scapa si care trebuie eliminate periodic, este tartrul si depunerea de placa bacteriana. Chiar daca nu provoaca durere, acestea sunt adesea afectiuni care stau la baza unor probleme viitoare mai complicate, precum caria, bolile parodontale, mobilitatea dintilor, halena.

Pentru a preveni afectiuni mai grave, tartrul si placa bacteria pot fi eliminate prin igienizări dentare periodice prin detartraj si periaj profesional, realizat in cabinetul medicului stomatolog. Printre cele mai moderne si eficient metode mentonam detartrajul cu ultrasunete si air flow.

5. Gingivita si problemele parodontale

Inflamarea si sangerarea gingiei, sensibilitatea dentara, afectarea bazei dintelui și a tesutului osos sunt probleme parodontale ce necesita interventia unui specialist.

In prima etapa a parodontozei, numită gingivita, afectiunea nu este foarte grava si poate fi tratata rapid, complet. Ea poate fi eliminată printr-o igiena bucala atenta, printr-un periaj și detartraj profesionist regulat.

Celelalte doua stadii ale bolii, parodontita superficiala si parodontita profunda, sunt ireversibile, tratamentul este unul mult mai complex si care ajuta doar la stoparea evolutiei afecțiunilor, nu la eliminarea lor. Ele pot duce in timp la efecte dintre cele mai neplacute, precum respiratie urat mirositoare, dureri de dinti, mobilitatea dintilor, abcese, pierderi de dinți.

gingie parodontoza

 

6. Pozitia incorecta a dintilor pe arcadele dentare

O alta afectiune dentara din ce in ce mai frecvent tratată in cabinetele stomatologice este cea legata de pozitia si aliniamentul defectuos al dintilor. Aceasta, departe de a fi doar o problema de estetica, este una cu implicatii stomatologice complexe. 

Printe cele mai comune aspecte mentionam: ocluzia incorectă, masticatia defectuoasa, dureri la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, tocirea inegala a dintilor, probleme la nivelul osaturii ce sustine dentitia. 

Pentru a evita astfel de probleme este bine sa apelati la serviciile unui ortodont. Acesta, ajutat de aparatura speciala si de aparate dentare fixe și mobile poate rezolva in timp problemele functionale, estetic si  toate complicatiile ulterioare ce pot aparea.

7. Bruxismul

Aceasta problema dentara involuntara poate fi cauza multor afectiuni stomatologice, printre care: spargerea smaltului dintilor, carii multiple, fracturi mandibulare, disconfort si un aspect neplăcut. Simptomele specifice includ: dureri dentare, dureri de cap, dureri la nivelul articulatiei temporo-mandibulare.

Problema bruxismului poate fi rezolvata doar in urma unui consult stomatologic și prin apelarea la gutiere de plastic care au ca rol pozitionarea corecta a arcadelor dentare, relaxarea musculaturii implicate si protejarea celor 2 maxilare de contactul involuntar.

Concluzie

Acestea sunt unele dintre cele mai comune probleme dentare care pot aduce in cabinetul stomatologic. Pentru a le depista din timp si trata corespunzator, dar si pentru a preveni orice complicatii ulterioare, pastrati o legatura stansa cu medicul stomatolog si programati o consultatie de rutina macar o data pe an.

Protezele dentare - 4 tipuri principale în funcție de mobilitate și cum să le alegi
Protezele dentare sunt o alternativă ideală pentru persoanele care și-au pierdut dinții naturali în...
Citește mai mult
Periajul profesional -  Importanța igienizării dentare în cabinetul stomatologic
Având în vedere că în zilele noastre mâncarea pe care o cumpărăm conține o cantitate destul de mare...
Citește mai mult
Demineralizarea dinților: 5 cauze ale apariției „petelor albe” la copii și adulți
În momentul în care observi că la suprafața dinților tăi au apărut niște pete albe cu aspect de cretă,...
Citește mai mult
Când trebuie să apelăm la servicii de urgențe stomatologice non stop. Iată câteva informații despre urgențe în stomatologie!
Cei mai mulți dintre noi se află cel puțin o dată în viață în situația de a apela la servicii de urgență...
Citește mai mult

Ai o urgență stomatologică?
Ne poți contacta oricând, în timpul programului de lucru!

Clinica Omega Omnident Piața Romană

Clinica Omega Omnident Floreasca